Hier treft u een verzameling verhalen welke o.a. ook gepubliceerd zijn geweest in het weekkrantje 'De Wiezer'. Het nieuwste verhaal staat bovenaan en voor de oudere verhalen verwijzen wij u naar Mijnstadmijndorp. Veel leesplezier!
Verloren Geschiedenis van de Koohorst: Ontdek de Middeleeuwen in Sleeswijk-Holstein
Verborgen in de geschiedenis van het Twentse platteland, lag ooit de motteburcht De Koohorst in het buurschap IJpelo, een plaats die nu slechts in verhalen voortleeft. Wat eens een imposante vesting was, is tegenwoordig niet meer dan een herinnering, bedolven onder de moderne tijd. Maar voor wie zich wil laten meevoeren naar de middeleeuwen, biedt een reis naar Sleeswijk-Holstein in Duitsland een unieke kans om de sfeer van De Koohorst te herbeleven.
De Koohorst: Een Vergeten Burcht op het huidige adres van het Langeler aan de IJpeloweg 17.
De Koohorst, ooit een machtige motteburcht, kende een rijke maar woelige geschiedenis. Rond 1345 werd het oorspronkelijke Huys IJpelo van Rudolf van Bevervoorde belegerd en verwoest door de Burgers van Deventer. Dit omdat van Bevervoorde de ijzerhandel in bezit had en controleerde. Van Bevervoorde uit Rectum en Rijssen moet stinkend rijk zijn geweest en waren dienstman van de Graaf van Bentheim en ook Bewaarder van de Schatkist van de Bisschop van Utrecht. Hun bezit in IJpelo was afkomstig uit de Bentheimse-leengoederen.
Decennia later, tussen 1394 en 1399, probeerde zijn erfgenaam, ridder Evert van Langen, de burcht te herbouwen. De stad Deventer hield de wederopbouw scherp in de gaten, bezorgd dat de versterkingen in strijd zouden zijn met een eerdere overeenkomst.
De stad stuurde regelmatig boden en patrouilles naar de burcht om de vorderingen te controleren. Uiteindelijk bleek dat De Koohorst aan de eisen voldeed en werd deze niet, zoals vele andere adellijke huizen, met de grond gelijkgemaakt of in brand gestoken.
Een Verdwenen Monument
Hoewel De Koohorst (in de volksmond Het Langeler) in de 15e eeuw nog overging naar de familie Van Reede tot Brandlegt, bleef de burcht uiteindelijk niet overeind. De laatste zichtbare resten verdwenen in 1950, toen de omringende gracht werd gedempt. Op de plek van de voormalige voorburcht waren twee boerderijen gebouwd, die later ook verdwenen zijn. Wat ooit een strategische vesting was, is nu een vergeten stuk land voor een melkstal.
Herleef de Middeleeuwen in Sleeswijk-Holstein
Voor degenen die de magie van deze vervlogen tijdenwillen herbeleven, is er een bijzondere plek in Sleeswijk-Holstein, Duitsland. In de plaats Lütjenburg staat de Turmhügelburg, een gereconstrueerde motteburcht die nauw aansluit bij de historische opzet van De Koohorst. Dit museum, gelegen nabij Kiel, biedt bezoekers een unieke kans om de middeleeuwse levensstijl te ervaren.
De Turmhügelburg is een levende geschiedenisles, met een ridderhof, boerderijen en authentieke bijgebouwen. Tijdens de zomermaanden komen de middeleeuwen hier volledig tot leven, met activiteiten en evenementen die zowel jong als oud in vervoering brengen. Het is een ideale bestemming voor gezinnen en liefhebbers van geschiedenis, waar je even kunt ontsnappen aan het heden en je kunt onderdompelen in het verleden.
Een Onvergetelijke Beleving
Een bezoek aan de Turmhügelburg in Lütjenburg is een onvergetelijke ervaring die de geschiedenis van plaatsen zoals De Koohorst weer tot leven brengt. Of je nu nieuwsgierig bent naar de middeleeuwen, een avontuur zoekt voor het hele gezin, of gewoon de rijke historie van onze streken wilt herontdekken, dit museum is een reis meer dan waard.
Dus, als de verhalen over De Koohorst je nieuwsgierigheid hebben gewekt, plan dan een bezoek aan de Turmhügelburg en stap in een wereld vol ridders, kastelen en middeleeuwse mystiek. Voor meer informatie en activiteiten, bezoek de website van het museum op https://www.turmhuegelburg.de/home.html
Herbert Stegeman
Foto-onderschrift: Foto links. De kadastrale kaart met daarop de omgrachte plek van de motteburcht.
Foto-onderschrift : foto 2. Het voorbeeld van motteburcht in Lütjenburg.
Foto-onderschrift : foto 3. Het erve Langeler een imposante boerderij helaas afgebroken in de jaren zeventig.