Hier treft u een verzameling verhalen welke o.a. ook gepubliceerd zijn geweest in het weekkrantje 'De Wiezer'. Het nieuwste verhaal staat bovenaan en voor de oudere verhalen verwijzen wij u naar Mijnstadmijndorp. Veel leesplezier!
Dat is pas andere koek. Historie in de keuken: Een kruidige erfenis
Historische verhalen kunnen soms net zo smaakvol zijn als de gerechten die ze omringen. Dit keer delen we niet het verhaal van een persoon of een plaats, maar een bijzonder recept dat de tand des tijds heeft doorstaan. Het is een recept dat van generatie op generatie is doorgegeven, zorgvuldig overgeschreven en bewaard in de familie.
Het echtpaar Johan Smelt en Janna Everdina Bruggink woonde vroeger aan de Haarboersweg in de Stouwe, een plek waar nu niets meer aan die tijd herinnert. Hun oude boerderij, compleet met kookhuis en wagenloodsen, is al jaren geleden verdwenen. Wat echter is gebleven, zijn de verhalen die werden verteld, en vooral de recepten die werden doorgegeven.
Janna Bruggink was een voortreffelijke kok, een talent dat zij erfde van haar moeder, Kaatie Jansen (Bäckers). Voor haar huwelijk werkte Kaatie als kok voor de familie Cornelis Heineken in Amsterdam, waar zij ook haar man, Albert Jan Bruggink, ontmoette. Kaatie was niet zomaar een kok; ze was een ware patissier, en dit vakmanschap zat in haar bloed. Haar ouders waren bakkers in Vriezenveen, en haar grootouders kwamen uit Gronau, waar zij eveneens patissiers waren.
Het recept dat we vandaag met je delen, is een Indische Molukse Kruidkoek, een echt familierecept dat vermoedelijk teruggaat tot de oude grootmoeder van Janna Bruggink. Het is een recept dat in 1871 werd opgeschreven, maar vandaag de dag nog steeds heerlijk smaakt, vooral als je het zelf maakt. Dit recept herinnert ons eraan hoe belangrijk het is om de verhalen en tradities van onze voorouders te respecteren, op te schrijven, en te bewaren. Het is cultureel erfgoed dat we moeten koesteren en delen.
En wat dit recept extra bijzonder maakt, is de invloed van andere culturen. De kruiden en specerijen die in deze kruidkoek worden gebruikt, zijn een tastbaar bewijs van hoe invloeden uit andere delen van de wereld hun weg naar onze keukens hebben gevonden. Dit soort culinaire kruisbestuivingen maken ons erfgoed rijk en gevarieerd.
Recept: Indische Kruidkoek
Ingrediënten:
500 gram zelfrijzend bakmeel
500 gram donkere bruine basterdsuiker
½ liter melk
2 theelepels kaneel
½ theelepel kruidnagelpoeder
½ theelepel gemberpoeder of 3 eetlepels goede echte gembersiroop
(Optioneel) 200 gram gewassen rozijnen
(Optioneel) i.p.v. de losse kruiden 15 gram koekkruiden of speculaaskruiden
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 150°C.
Vet een cakevorm in met roomboter.
Meng het bakmeel, de suiker en de kruiden droog door elkaar.
Verwarm de melk en giet deze over het droge mengsel. Roer goed door zodat alles goed vermengd is.
Voeg eventueel de rozijnen en koek- of speculaaskruiden toe.
Giet het beslag in de cakevorm en plaats deze in het midden van de oven.
Bak de koek in ongeveer 2 uur gaar op 150°C.
Geniet van deze heerlijke, kruidige traktatie en, zoals ze in Indië en op de Molukken zeggen: Selamat Makan!
Herbert Stegeman (Achterkleinzoon van Janna Everdina Bruggink)